On September 25th mayor Hubert Bruls opened De Beuk, the first new building of the Montessori College Nijmegen. » Read more

AVRO's Kunstuur pays attention in the series ‘Zie Zorg’ to the Hedy d'Ancona Award. » Read more

On Saturday, May 24 2014, there are various construction and infrastructure projects to visit, including two projects of EHA; » Read more

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Visiting address The Netherlands
Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
The Netherlands

Postal address The Netherlands
Postbus 818
3000 AV Rotterdam
The Netherlands

T +31 (0)10 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com » Read more

Codarts Music Conservatory & Dance Academy Rotterdam

In Jan Hoogstad’s 1993 masterplan for the future of De Doelen, a new development site was created. In the end this was to be the site for the new college of music and dance, now Codarts. The site brought with it a number of design challenges. The plinth had to be largely given over to commercial space and the ensuing volume of programmatic briefs resulted in a considerable building height. In addition, the building was to be partly situated on the Doelen’s new conference extension. Moreover the elevation was subject to high noise levels due to inner-city traffic.
Vertically the building is divided into three sections. From the entrance lobby on the Kruisplein a long escalator on the Doelen side leads directly to the fifth floor, which houses the building’s main level with the restaurant, the start of the upward-spiralling library, a number of performing spaces and the entrance to the terrace on the roof of the Doelen’s extension.
Codarts is accommodated in the lower levels and the conservatory above the fifth floor. The spacious dance studios are situated right at the very top. The building has been constructed as a steel skeleton in which the different programme components are arranged as so-called box-in-box spaces. 
The characteristic brick elevation echoes the use of materials in the nearby Lijnbaan flats. The horizontal slots and the rectangular bay windows are the result of building-physics considerations and add relief and definition to the elevations.
The compact stacking of so many different spaces in a largely closed building volume spawned a structure full of surprises: quite unexpectedly visitors might find themselves in one of the large tall spaces, which are at times dimly lit and at others bathed in light. Complex planning constraints laid the basis for a distinctly adventurous building.

10.500 m2, 2000

After a very intensive design process Ector Hoogstad Architecten has completed the definitive design for a new laboratory complex for the Department of Applied Physics of Delft University of T » Read more

In the next few years Utrecht University will dispose of three buildings: the Went building, the Earth Sciences building and the Van Unnik building. » Read more

The new music centre De Nobel is being created in the middle of an historic block of buildings in Leiden town centre.
» Read more

The new Da Vinci College is a city in miniature with lots of spatial variety: courtyards, a boulevard,  terraces, a theatre and an enclosed garden. » Read more

Orion is the second central academic building on the campus of Wageningen University & Research. » Read more

On the Abeellaan in Woerden, a new school for practical education is located: the Futura College. » Read more

On the Minkemalaan 1 in Woerden a new school has been built for the HAVO/VWO students of the Minkema College. The building has a masonry facade containing a particular wave pattern. » Read more

The new building for primary school De Regenboog in Amerongen forms part of the Allemanswaard project, which also covers another school, a sports hall, library, childcare facilities and housin » Read more

You are here