Gebr. De Nobel Leiden

A real student city has a flourishing pop scene, and Leiden is no exception. Already in 1969 there was the ‘Kreatief Sentrum’ [‘Creative Centre’] on Breestraat, later renamed as the Leids Vrijetijds Centrum. Thirty-five years later, the same organisation has a brand new building in the historic centre and a new name: Gebr. de Nobel, after the brothers who had a rags and scrap-metal business, well-known throughout Leiden, on precisely the same spot.

In order to strengthen its cultural profile and to make the city centre even more attractive, Leiden city council decided it needed a modern pop venue. Over the years, the city council bought a number of buildings in a block on the 19th century ring around the city centre, between the Lakenhal Museum and the Scheltema culture complex. There were a number of charming houses in the block, but the real pearl was the 19th century, brick factory building on Marktsteeg, unusual for Leiden, originally built for making cement. Ector Hoogstad Architecten were asked to design a pop centre within the area of the block and to make use of as much of the monumental buildings as possible. With some improvisation, the designs resulted in a plan where old and new, atmosphere and functionality, complement each other perfectly.
Two new concert halls have been placed in the heart of the block - a main hall for an audience of 750 and a smaller one for 200 people. The halls are flanked on Marktsteeg by the historic factory building that now serves as entrance and foyer. The backstage programme has been housed on the side of Lange Scheistraat, partly in a new-built area and partly in an old house on Lammermarkt.
The theme of the design, for both the interior and the exterior, is the subtle combination of two opposites: old vs. new on the one hand, and crude vs. fine on the other. The size and scale of the new façades are in harmony with the rhythm of the houses which used to be there. The deep orange colour of the Corten steel used in the new façades matches the tints of the surrounding brickwork. The higher parts of the building are clad in contrasting, mildly shiny stainless steel, providing dynamics in which the parts sometimes forcefully reflect light, and then again become invisible, matching the colour of the sky.
The same materials are repeated on the inside: steel, brick, stone and wood. The entrance and foyer in the old factory building are dominated by coarse, old brick façades and distinctive wooden rafters. The new elements that have been added are made of the same materials, but more refined and polished. A large, central staircase serves as a stage for small-scale, acoustic performances, so that the foyer can also serve as a performance space.
The walls in the halls are also clad in combinations of steel and wood. The small hall has a club feel and will be used for dance acts and new bands. The highlight of the building is undoubtedly the main concert hall. Two U-shaped balconies give the hall a pleasant height and an exceptionally theatrical effect. The distance between the stage and the audience is extremely small, creating a sense of cosiness which is appreciated by both audience and artists. The fantastic acoustics of the first try-outs are very promising. Connoisseurs are already calling the hall one of the best in the Netherlands.

You are here

The new theater of Den Bosch will be a proud, festive and inviting building. The design fits the Parade Square. »

This multifunctional music and theatre centre - comprising three halls, office spaces, studios and classrooms - accommodates a variety of users.
»

The arts building houses Pier K, the cultural organization responsible for promoting activities and art education right across Haarlemmermeer. »

On a corner directly across from the station in the heart of Hengelo is located the eye-catching white cylinder of the Rabo Theatre, the Hengelo Municipal Theatre. »

The immediate vicinity of the combined accommodation for the AVRO, KRO and NCRV created a number of stringent preconditions. »

In Jan Hoogstad’s 1993 masterplan for the future of De Doelen, a new development site was created. In the end this was to be the site for the new college of music and dance, now Codarts. »

Following a series of urban-design studies centred on the Weena thoroughfare and the Kruisplein, Jan Hoogstad was asked in the early 1990s, by De Doelen (1966) to research the potential for a futur »

Rotterdam

Recently Ector Hoogstad Architecten participated in a competition for Het Nieuwe Speelhuis in Helmond. »

The high word is out: the construction of the Theater aan de Parade in Den Bosch is designed by Ector Hoogstad Architecten either UNStudio. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Visiting address The Netherlands
Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
The Netherlands

Postal address The Netherlands
Postbus 818
3000 AV Rotterdam
The Netherlands

T +31 (0)10 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »