AVRO's Kunstuur pays attention in the series ‘Zie Zorg’ to the Hedy d'Ancona Award. » Read more

On the largest LED screen in Europe, at Rotterdam Central, runs a film about waterfront living in Rotterdam. One of the houses shown is that of Jan Hoogstad. » Read more

Recently alderman Alfred Arbouw, developer Hans de Wilde (DW Investments) and contractor/developer Jef Havermans (Dura » Read more

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Visiting address The Netherlands
Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
The Netherlands

Postal address The Netherlands
Postbus 818
3000 AV Rotterdam
The Netherlands

T +31 (0)10 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com » Read more

Penthouse Rotterdam

The residence that Jan Hoogstad realized for himself and his wife on the Westerkade in Rotterdam is a classic example of a penthouse that is both metropolitan and far removed from the city. The residence and the office building underneath it originated from the renovation of a 1960s modernist office building. The most noticeable part of the renovation was the replacement of the entire façade. For the greater part, this is covered by a glass screen that is folded over the new façade like a second skin. The ground floor and entrance section were changed and the fifth floor was opened up and transformed into dwelling space and roof garden. A second residential floor was added to the existing concrete structure.

The entrance, kitchen and living room are situated on the lower floor of the penthouse. The upper floor includes the bedroom, study, bathroom and wardrobe. The living room is divided into two areas, one low and snug with a fire place and one double high with incident light from four sides through large glass façades. The contrast between the open and closed, with the fireplace functioning as a filter in between, is a motif that turns up in many guises in every house that Hoogstad ever designed. The difference is emphasized by the small raise of the floor of the sheltered area. The same spatial motif recurs in the exterior space. It consists of a roof garden and a patio-like space bounded by the top-floor balcony, which in turn is connected to the garden by exterior stairs.

The atmosphere of the dwelling is relaxed and light. Daylight flows lavishly through the rooms, the light-coloured wood used for the floors and casings give it warmth. The architecture is subtly casual. 

Based on a text by Hans Ibelings, architectural critic

245 m2, 1999

On the magnificent Kentalis site, our design for a square of twenty residential units for a total of 130 “sheltered housing” clients are rising up around a green courtyard, with an equally new » Read more

The former head office of Van Ommeren, situated along the Euromast Park and the Maas river, was made up of low-rise and a tower. » Read more

It is a sociological fact that the world gradually shrinks for the elderly. » Read more

For a long, narrow plot in a new residential development area on the edge of the Veluwemeer, we designed a weekend home. » Read more

In Oud-Beijerland, we designed a residential and shopping area at Beneden Molendijk, comprising around 48 dwellings for various target groups, combined with 2,500 m² of retail space and a mult » Read more

The My Hive concept makes clever use of the available inner-city space around dissonant buildings, such as sports centres, supermarkets and DIY stores. » Read more

Reversed integration – homes for everyone on the site of a health care institution - forms the basis for this study. » Read more

At Oudenoord, the northerly exit route from Utrecht city centre, stands the former head office of the company Zwolsche Algemeene. » Read more

You are here