Zernikeborg Groningen

On 25 November 2015, the University of Groningen unveiled its design for the Zernikeborg, the new, impressive building for teaching and research in science & engineering. The new building endorses the University’s commitment to continue its work in important international research fields, such as chemical engineering, nanotechnology, materials research and astronomy. A 3D impression is available on the website.

The Zernikeborg will be used for high-quality fundamental and applied research, serving as a base for top-class institutes such as the Engineering and Technology Institute Groningen, the Zernike Institute for Advanced Materials, the Stratingh Institute for Chemistry, the Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute, the Van Swinderen Institute, the Kapteyn Astronomical Institute and SRON Netherlands Institute for Space Research. The sheer size of the building is impressive : it boasts more than 62,000 m2 of floor space, with a total length of 260 metres and a width of 63 metres, making it the biggest building on the Zernike Campus Groningen. The new building will be five stories high, with an extra floor for the enormous air conditioning installations. It will provide teaching and research facilities for some 1,000 Bachelor’s students and 450 Master’s students, and a workplace for 840 employees. The underground bike park has room for 1,000 bikes. In addition to numerous laboratories, the building also has rooms for practical lessons, a total of 450 fume cupboards, some 3 km of lab tables and 30 laser labs.

Partitional lecture room
A wide, attractive pedestrian route runs the entire length of the glass façades at the front of the building, connecting all the wings and giving a nice view of the campus. The ground and first floors form the ‘Plinth’, which will house the Research Cluster, the clean rooms, the atrium with access to the large lecture room, a conference room, seating, study stations and the restaurant with an outdoor terrace. The lively atrium is a large, covered area, suitable for exhibitions, conferences, study stations, and generally as a place to meet and take a break. The large lecture room has seating for 420 people, but can be partitioned into two rooms for 180 and 240 visitors.

Interchangeable laboratories and clean rooms
The core of the building on the ground floor will be home to the Research Cluster. It features vibration-proof laboratories that satisfy the VC-D, VC-E or VC-F criteria, with clean rooms in close proximity. The floors above accommodate the chemical, biochemical and physics laboratories and practical rooms. One of the special features of the Zernikeborg design principle is that all these different types of laboratories are flexible and interchangeable, as each one can be connected separately to the ventilation, power and gas supply networks through the shafts. Thanks to the zig-zag design of the building, all the laboratories can be built on the north side of each wing, keeping the impact of sunlight to a minimum.

Sustainable, earthquake-resistant design
The Zernikeborg was designed on the basis of sustainable and earthquake-resistant design principles. Visible measures include the 900 m2 of solar panels on the roof. Saving energy was a priority, hence the fume cupboards with automatic doors, connection to two geothermal heating and cooling systems and the use of heat exchangers. The building has been made earthquake-resistant by making constructional modifications to the design and using lightweight materials, such as a plastic air-cushion roof over the atrium (instead of glass) and aluminium composite cladding on the façades.

Intensive collaboration
The design is the result of collaboration between Ector Hoogstad Architecten, Stevens Van DijckARCADISDGMRABT Wassenaar and dr Heinekamp. The presentation of the final design for the building also represents a milestone for EHA. ‘As designing parties, we are incredibly proud of the design for the Zernikeborg, which came about after consultations with countless people from inside the University,’ says architect Joost Ector. ‘Despite the complex nature of the task, including the special technical requirements, earthquake resistance and a tricky phased building schedule, the design of the Zernikeborg came about very naturally and promises to provide an arena where people and high-tech research will flourish side-by-side.’

Building work in two phases
The next stage will be to design the exact layout and plans for the interior of the Zernikeborg. The technical design should be ready by mid-2016, after which the building and construction firms will be selected. The Zernikeborg will then be built in two phases, with the south side being built first (2017-2018). This includes the main entrance, large lecture room, atrium, clean rooms and part of the Research Cluster . Once these are finished, the first institutes will be able to move in and buildings 17 and 18 of Nijenborgh 4 will make way for the second building phase (2020-2021). The whole building project should be completed in 2022, by which time the older buildings will have been demolished. 

You are here

The Netherlands has an excellent reputation in the international world of science. »

The new education centre for the faculties of Science, Geosciences and Biomedical Sciences at Utrecht University, designed by Ector Hoogstad Archit »

As part of the CU2030 project lot of construction works are already going on in this area, including a brand new »

After a very intensive design process Ector Hoogstad Architecten has completed the definitive design for a new laboratory complex for the Department of Applied Physics of Delft University of T »

The Montessori Child Centre Mozaïek is located in Dordrecht and accommodates two fused primary schools, a nursery, a nursery school and after-school care. »

On the campus of Eindhoven University of Technology, Ector Hoogstad Architecten has transformed the historic W-hal, one of the oldest buildings on the site, into a modern, new main building accommo »

Orion is the second central academic building on the campus of Wageningen University & Research. »

Rotterdam

The first phase of what is to become the world’s largest bicycle parking garage at Utrecht Central Station was opened for the public on Monday morning 7 August at 5am. »

In the presence of Minister of Economic Affairs Kamp and mayor Lenferink of Leiden, the Biotech Training Facility was opened. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Visiting address The Netherlands
Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
The Netherlands

Postal address The Netherlands
Postbus 818
3000 AV Rotterdam
The Netherlands

T +31 (0)10 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »