AVRO's Kunstuur besteedt in de zevendelige serie Zie Zorg aandacht aan de Hedy d’Ancona-prijs, met afgelopen zondag 25 mei » Lees verder

Dit jaar wordt voor de derde keer de Hedy d’Anconaprijs uitgereikt. » Lees verder

De jury heeft uit 93 inzendingen zeven projecten genomineerd voor de Hedy d’Ancona-Prijs 2014. Het d » Lees verder

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com » Lees verder

Kentalis Sint-Michielsgestel

Op het schitterende terrein van Kentalis verrijst naar ons ontwerp een carré van twintig woongroepen voor in totaal 130 cliënten voor ‘beschermd wonen’ rondom een groene binnenhof met daarin een eveneens nieuw "buurthuis". De bewoners hebben allemaal te maken met beperkingen op het gebied van communicatie - in de meeste gevallen gecombineerd met autisme. In ons ontwerp – van stedenbouwkundige setting tot en met de zorgvuldige materiaalkeuze - zijn daarom bescherming, helderheid, functionaliteit en huiselijkheid erg belangrijk. Om tot een gebouwontwerp te komen dat optimaal inspeelt op de zeer specifieke behoeften van de doelgroep is intensief samengewerkt met de medewerkers van Kentalis.

Het carré bevat twintig woongroepen onderverdeeld in drie typen: zeer intensieve zorg, kinderhuizen (gesitueerd in de nabijheid van het nieuwe onderwijscluster), en woonbegeleiding voor volwassenen. In alle gevallen bestaan de woongroepen uit een centrale woonkamer met daaraan grenzend de individuele woonruimte voor de cliënten. Die individuele ruimte bestaat in de kinderhuizen uit een slaapkamer en bij de overige woontypen uit een klein "appartementje" met een eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer. Alle individuele woonruimten beschikken over een eigen buitenterras aan de patio’s tussen de woonvleugels. De centrale woonkamers bieden toegang tot een gezamenlijk overdekt terras en (speel)tuin aan de buitenring, opgenomen in een brede groene zone die wordt afgeschermd door hagen.

De binnenring aan de hof verbindt alle woonvleugels met elkaar en bestaat uit een doorgaande ring van ondersteunende ruimten voor bijvoorbeeld techniek, bergingen en expeditie. Daardoor ontstaat een heldere logistiek die zich buiten de belevingswereld van de cliënten afspeelt, wat verstoring voorkomt. Ook bevinden zich hier alle twintig entrees - steeds ingeklemd tussen keuken en kantoor voor een vanzelfsprekend toezicht.

De vier delen van het carré zijn onderling verbonden middels een doorgaande dakrand. De verschillende bouwdelen en woningtypen zijn van buitenaf niet meer als zodanig te herkennen. Dit zorgt voor visuele rust. Dankzij ruime overstekken wordt opwarming van de woningen voorkomen en worden scherpe contrasten door direct invallend zonlicht vermeden. Hoogteverschillen in het terrein zorgen ervoor dat het groene dak met zijn karakteristieke "lichthappers" goed zichtbaar zal zijn.

Download brochure Koninklijke Kentalis

Het voormalige hoofdkantoor van Van Ommeren, gelegen langs het Park aan de Maas, bestond uit laagbouw en een toren. » Lees verder

Het is een maatschappelijk gegeven dat voor ouderen de leefwereld in de loop der tijd steeds kleiner wordt. » Lees verder

Voor een lange smalle kavel in een nieuwbouwwijk aan de rand van het Veluwemeer werd een ontwerp gemaakt voor een weekendhuis. » Lees verder

In Oud-Beijerland maakten we een ontwerp voor een woon/winkelgebied aan de Beneden Molendijk, bestaande uit ongeveer 48 woningen voor verschillende doelgroepen in combinatie met 2.500 m² winkelruim » Lees verder

Omgekeerde integratie - woningen voor iedereen op het terrein van een zorginstelling - vormt de basis voor deze studie. » Lees verder

Aan de Oudenoord, de noordelijke uitvalsroute vanuit het Utrechtse stadscentrum, staat het voormalige hoofdkantoor van de Zwolsche Algemeene. » Lees verder

Het My Hive-concept benut op een slimme manier de beschikbare binnenstedelijke ruimte rond dissonante gebouwen, zoals sportzalen, supermarkten, bouwmarkten. » Lees verder

De woning die Jan Hoogstad voor zichzelf heeft gerealiseerd aan de Westerkade in Rotterdam is een klassiek voorbeeld van een penthouse waarin het grootstedelijk wonen een extra dimensie krijgt. » Lees verder

U bent hier