Op verzoek van AnArchi houdt Joost Ector - zelf gestudeerd aan de TU Eindhoven - op donderdag 24 april een lunchlezing. » Lees verder

In Nijmegen wordt vrijdag 11 april het eerste onderwijsgebouw opgeleverd van het » Lees verder

In Boekarest wordt op 7 en 8 april de GIS 2014 gehouden, een conferentie waarbij recente interieurprojecten en lichtontwerpen centraal » Lees verder

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Laanslootseweg 1
3028 HT Rotterdam
Postbus 818
3000 AV Rotterdam

T 010 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com » Lees verder

MetaForum TU Eindhoven

Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven transformeerde Ector Hoogstad Architecten de historische W-hal, een van de oudste gebouwen op het terrein, tot een modern nieuw hoofdgebouw met daarin de universiteitsbibliotheek, onderwijszalen, horeca, servicebalies, kantoren en heel veel studieplekken. Gedeeltelijk werd de hal omgevormd tot een spectaculair overdekt evenementenplein, dat het middelpunt wordt van het vernieuwde terreinontwerp dat momenteel wordt uitgevoerd. Ook behelst het project een groot nieuwbouwgedeelte: boven de hal is een nieuw onderkomen gerealiseerd voor de faculteit Wiskunde en Informatica.

De W-hal (Werktuigbouwkundehal) van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven maakte onderdeel uit van de eerste generatie gebouwen op de campus. Het gebouw werd in de tweede helft van de vijftiger jaren gerealiseerd naar ontwerp van architecten Van Embden en Choisy. Ambitie was het maken van een flexibele ‘overdekte hectare’ voor machines en experimenten. Uit een slimme constructieve opzet volgde het kenmerkende ‘damborddak’, dat samen met de transparante gevel zorgt voor een interieur in het teken van daglicht. De centrale ligging maakte het gebouw tot het belangrijkste verkeersknooppunt in het typische loopbruggensysteem van de universiteit.

 “We hebben de hal in drie zones verdeeld,”  aldus architect Joost Ector, “Het zuidelijke deel overlapt met de nieuwe ‘groene loper’, de nieuwe centrale groene ruimte van de campus, en is opengewerkt tot een overdekt evenementenplein. De noordelijke zone bevat kantoorruimten en de middelste zone is getransformeerd tot bibliotheek/mediatheek, studielandschap en servicepunt. Alles staat met elkaar in open verbinding: de eerste verdieping ontsluit alle onderdelen en blijft als verkeersniveau het belangrijkste kruispunt van de TU/e. Daar hebben we nieuwe verticale componenten aan toegevoegd: van hieruit stijg je met een avontuurlijke trap naar W&I of daal je af in de bibliotheek op de begane grond en in het nieuwe(!) souterrain. Dat levert een spectaculaire hoeveelheid zichtlijnen op. Die zorgen ervoor dat het gebouw zal functioneren als dé ontmoetingsplek van de campus. Dat was ook beslist onze ambitie: het ontsluiten van kennis en het stimuleren van ontmoetingen zijn tenslotte de belangrijkste functies van dit gebouw."

 Een bijzondere trap met een panoramisch uitzicht over de hal leidt naar de nieuwe behuizing van de faculteit Wiskunde & Informatica: een nieuw bouwdeel met meer dan 16.000m2 vloeroppervlak dat door twintig ranke stalen kolommen boven het damborddak van de hal wordt getild – “als een massief metalen blokje,” aldus Ector. Basis voor het ontwerp was een vrij traditioneel programma van eisen dat uitging van een groot aantal kleine kantoorcellen. Het gebouw, georganiseerd rondom een verrassend ruim atrium, biedt hiervoor de mogelijkheid maar kan in de toekomst ook voor heel andere manieren van werken worden gebruikt. “Voor W&I hebben we een heel efficiënte behuizing ontworpen die in het teken staat van geconcentreerd werken. Toch hebben we juist ook hier veel aandacht besteed aan de manier waarop we gebruikers met elkaar in contact kunnen brengen. Het gebouw heeft overal plekken die uitnodigen om even een praatje te maken, koffie te drinken of even inhoudelijk met elkaar te discussiëren. Zo is ook de cascade-trap in het atrium ontstaan; enerzijds vanuit de wens mensen een interessante wandeling door het gebouw te bieden als alternatief voor de lift, anderzijds om ze voor elkaar zichtbaar te maken.”

In technische zin is het project zeer complex. De slanke staalconstructie van de bovenbouw prikt met twintig ranke kolommen door de oorspronkelijk constructie van de hal heen, zonder dat ze elkaar  raken. Een nieuwe kelderverdieping bevat installaties en een deel van het programma van de bibliotheek, en fungeert daarnaast als gedeeltelijke compensatie van het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw. De installaties in de kelder ‘voeden’ de nieuwe eerste verdiepingsvloer, die als een met installaties gevulde ‘tafel’ het klimaat in de hal reguleert, zodat het transparante damborddak vrij kon blijven van kanalen.

Vanzelfsprekend was duurzaamheid een van de speerpunten in het ontwerp. Ector: “Hergebruik van bestaande gebouwen is in zichzelf al duurzaam. Daarnaast heeft energiebesparing voortdurend voorop gestaan, samen met comfort. Dat betekent dat je energiezuinige installaties maakt en dat je zorgt voor een uitstekend isolerende gebouwschil. De restauratie van de oorspronkelijke ongeïsoleerde gevel van de W-hal vroeg om een doordacht en respectvolle oplossing.” Daarvoor is een nieuwe methode ontwikkeld waarbij de stalen ‘stoeltjesprofielen’ op een duurzame, onderhoudsarme en omkeerbare manier werden getransformeerd tot vliesgevel met uitstekende prestaties. Het resultaat is niet te onderscheiden van het historische beeld. Deze methode kan uitgroeien tot de standaardoplossing voor dit type restauratieopgave.

 “Dit project is voor Ector Hoogstad Architecten en voor mij persoonlijk heel belangrijk. Het gaat om een type opgave dat we in de toekomst veel vaker zullen zien: renovatie of zelfs restauratie van bestaande gebouwen, vaak om ze geschikt te maken voor nieuwe functies, in combinatie met nieuwbouw. We hebben dat hier op een uitdagende en technische hoogwaardige manier kunnen doen. Daarnaast ben ik in 1996 zelf aan deze universiteit afgestudeerd en kom ik van oorsprong uit deze omgeving. Ik vind het een grote eer dat ik voor mijn ‘eigen’ universiteit dit gebouw heb mogen maken en ik ben méér dan trots op het resultaat.”

Orion is het tweede centrale onderwijsgebouw op de campus van de Wageningen Universiteit. » Lees verder

Op het Science Park Amsterdam staat Matrix VI: een flexibel gebouw dat een combinatie biedt van laboratorium- en kantoorruimten. » Lees verder

Het voormalige hoofdkantoor van Van Ommeren, gelegen langs het Park aan de Maas, bestond uit laagbouw en een toren. » Lees verder

Tussen het bestaande Minnaertgebouw, het Buys Ballotgebouw en het Hans Freudenthalgebouw wordt op de campus van de Universiteit Utrecht het Onderwijscentrum Noordwestcluster (OWC) gebouwd. » Lees verder

Aan de Laan van Spartaan komt een heel nieuw leefgebied. Een van de gebouwen die er staat is een pand voor de opleidingen Zorg & Welzijn en VAVO van het ROC van Amsterdam. » Lees verder

Het stadhuis van Lelystad was al van begin af aan ruimtelijk en toegankelijk en met zijn lage energieverbruik een voorloper in duurzaamheid. » Lees verder

Midden in een historisch bouwblok in de binnenstad van Leiden komt het nieuwe muziekcentrum De Nobel. » Lees verder

Aan de Minkemalaan 1 in Woerden staat een nieuwe school voor de HAVO/VWO scholieren van het Minkema College. Het gebouw heeft een gemetselde gevel met daarin een bijzonder golfpatroon. » Lees verder

U bent hier