Contact

Ector Hoogstad Architecten

+31 (0)10 440 21 21
info@ectorhoogstad.com

Hofplein 20, 24th floor
3032 AC, Rotterdam NL
Postbus 818
3000 AV Rotterdam NL

Business Development

bd@ectorhoogstad.com

Public Relations
pr@ectorhoogstad.com »

Center Court: pulsating heart of the Chemelot Campus

Located at the point where all slow traffic routes meet, the Center Court is literally at the centre of the Chemelot Campus in Geleen. It will be a meeting place for all partners on the campus, with lots of different functional areas and ambiences. The two main entrances in the North and South facade provide direct access to the spatial and social heart of the building, the main concourse. This area will be designed as an experience centre in which, among other things, all new bio-based materials developed on the campus will be on view. Around the main concourse, there will be places to buy refreshments, such as the espresso bar, the self-service restaurant and – accessible via a wide staircase – the grand café. All of these facilities have south-facing terraces. The terraces are situated both directly in the park and at first-floor level, accessible via a wide set of steps which also serves as seating during events.

The central meeting area on the bottom floors forms the middle point of the conference centre, with an open connection to the espresso bar and the grand café. The multifunctional, divisible auditorium is located above this, next to a high foyer with views of the campus. All the teaching and research areas of the University of Maastricht and CHILL can be found on the second and third floors. Finally, on the top floors, comes the activity-related office environment of the DSM Innovation Centre. Under the Center Court, there will be a 100-space car park for visitors and sports facilities, such as a multifunctional gym.

The shape of the building is a symbiosis of two interlocking masses. This intertwining symbolises the main functions of the Center Court: connection and coming together. One mass is constructed from dark, horizontal layers of different stony materials, each with its own texture. The second volume, on the other hand, is regular, divided vertically and made from lightly coloured metal and glass.

Following the structural design (November 2013) and the provisional design (December 2013), work is now going into the final design, which will be completed in March. To this end, there is integrated cooperation with Adviesbureau Tielemans (structural engineers), Huygen (installation consultants), DPA Cauberg Huygen (constructional physics) and Hospitality Design (catering facilities) in a Building Information Model, supervised by the Brink Groep (construction management). Center Court will be an extremely sustainable building. The design has been awarded three stars (Very Good) in the BREEAM-NL Newbuild assessment.

You are here