Contact

Ector Hoogstad Architecten

+31 (0)10 440 21 21
info@ectorhoogstad.com

Hofplein 20, 24th floor
3032 AC, Rotterdam NL
Postbus 818
3000 AV Rotterdam NL

Business Development

bd@ectorhoogstad.com

Public Relations
pr@ectorhoogstad.com

Vacancies
View this page for the available vacanties

  »

Plastic soep wordt directiekantoor

In november 2011 werd in Rotterdam onder grote belangstelling het nieuwe onderkomen van IMd Raadgevende Ingenieurs geopend. Zij kozen voor een niet alledaagse werkomgeving: een voormalig staalfabriek werd getransformeerd tot een ‘speeltuin voor ingenieurs’ zoals architect Joost Ector het noemt. Het project stond volop in de belangstelling en heeft meerdere architectuurprijzen op zijn naam staan.
Sinds 2011 is IMd gestaag gegroeid en daarom zijn extra werkplekken nu noodzakelijk. Voor die vraag is opnieuw een onderscheidende oplossing ontwikkeld. Er zal een nieuwe verdiepingsvloer worden toegevoegd op de bestaande kraanbaan: een paviljoen van geprint gerecycled PETG (kunststof) dat straks als directiekantoor zal fungeren. Het paviljoen zal door een robotarm worden geprint. Het krijgt een met behulp van algoritmen geoptimaliseerde vorm die onder andere gebaseerd is op een optimale verhouding tussen sterkte en materiaalgebruik.
De kunststof schaal wordt namelijk constructief zelfdragend, zonder hulpmiddelen of hulpconstructie. De ‘benen’ van het model corresponderen met de liggers van de kraanbaan waar het paviljoen op komt te staan. Dit leidt tot een met behulp van Rhino en Grasshopper geoptimaliseerde vorm die verwant is aan kettingmodellen en daarom in de verte aan de architectuur van Gaudí doet denken.
Momenteel wordt gewerkt aan de vertaalslag van model naar productiemethode, zodat de realisatie in het begin van 2019 daadwerkelijk kan plaatsvinden. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met de TU-Delft (research/3D printen met robotarm), IMd Raadgevende Ingenieurs. De projectleiding wordt verzorgd door de ArchiTech Company.

You are here