Contact

Ector Hoogstad Architecten

+31 (0)10 440 21 21
info@ectorhoogstad.com

Hofplein 20, 24th floor
3032 AC, Rotterdam NL
Postbus 818
3000 AV Rotterdam NL

Business Development

bd@ectorhoogstad.com

Public Relations
pr@ectorhoogstad.com »

Transformatie Laplace-gebouw TU/e

De Technische Universiteit Eindhoven krijgt een nieuw Education Center in het ‘Laplacegebouw’, het voormalige Rekencentrum. Doel is om vanwege stijgende studentenaantallen een dreigend tekort aan onderwijsruimte te ondervangen. 
Het Laplacegebouw is een gebouw uit de tweede generatie TU/e-architectuur, oorspronkelijk ontworpen door bureau OD205. Een belangrijke architectonische kwaliteit van het gebouw is zijn zogenaamde ‘tektonische presentatie’. Het gebouw kan worden begrepen als een solide tafel van beton op een half verzonken basement. Op die tafel staat een licht geconstrueerde opbouw die speelt met daglicht, lucht en zon – bijna als een kas. Dit architectonische gebaar, dat in het gebouw zeer voelbaar is, is in onze visie een leidend thema. We hebben dit thema uitgewerkt tot een grotere variatie aan ruimtelijke omstandigheden dan het gebouw nu bezit en zorgen dat de eerste verdiepingsvloer niet langer een absolute scheiding vormt. Een aantal patio’s worden overkapt en gecombineerd met vides naar de begane grond, waar daglicht en groen zorgen voor een zestal ‘oases’. Met een doordacht gezoneerde indeling ontstaat zo een palet aan verschillende soorten werkplekken.
Ons integrale ontwerpteam voor de herontwikkeling van het Laplace-gebouw bestond naast Ector Hoogstad Architecten uit Valstar Simonis (installaties), Peutz (bouwfysica en duurzaamheid) Aronsohn (management en constructies). Helaas is ons voorstel door de selectiecommissie niet gekozen voor realisatie. Desondanks vinden we het leuk om onze visie te delen.

You are here