Contact

Ector Hoogstad Architecten Paris

+33 (0) 1 73060394
info@ectorhoogstad.com

14 Rue de Dunkerque
75101 Paris, FR
»

UvA kiest voor EHA

Ector Hoogstad Architecten is door de Universiteit van Amsterdam geselecteerd voor een bijzonder en uitdagend project. Gebouw ‘BG5’, een rijksmonument dat in de tweede helft van de 19e eeuw ontworpen werd door architecten Leguyt en Godefroy, wordt de komende jaren getransformeerd tot onderwijscentrum voor de Faculteit Geesteswetenschappen. Het gebouw bevindt zich in het hart van het Binnengasthuisterrein, vlakbij de plek waar de UvA ontstond: Barlaeus en Vossius stichtten in 1632 het ‘Atheneum Illustre’ in de Agnietenkapel aan de Oudezijds Voorburgwal.
In onze winnende visie hebben we geprobeerd om de drie belangrijke aspecten van het project met elkaar te verbinden: de centrale ligging van het gebouw op het Binnengasthuisterrein, de relatief openbare toekomstige functie van het gebouw en de voor het gebied zeldzame mogelijkheid om ook voorbijgangers een blik te gunnen in het hart van de universiteit. Dat hart wordt straks gevormd door een grootschalig nieuw atrium. Zoals we het in ons visiedocument omschreven: “BG5 biedt de kans en de ruimte om vanuit de faculteit geesteswetenschappen – die zich met zoveel maatschappelijk relevante onderwerpen bezighoudt – een ruimtelijke en inhoudelijke verbinding aan te gaan met de wereld buiten. Een plek die deel kan zijn van een publiek domein waar Academia en de stad samenkomen, met daarin ruimte voor debat, discussie en maatschappelijk engagement, en die daarmee tevens bijdraagt aan valorisatie van de eigen discipline.
Er zal de komende jaren veel veranderen op het Binnengasthuisterrein. De UvA is inmiddels gestart met de realisatie van een nieuwe universiteitsbibliotheek (naar ontwerp van MVSA), en parallel aan BG5 wordt ook het complex Oude Manhuispoort gerestaureerd en herontwikkeld (naar ontwerp van Frits van Dongen). Onderdeel van die totale operatie is vanzelfsprekend ook een grote verduurzamingsslag voor de campus. Naar verwachting zal het voorlopig ontwerp voor BG begin volgend jaar kunnen worden gepresenteerd.

You are here

Eindelijk is het zover: in Groningen is nu officieel de bouw van start gegaan van het Feringa Building, het nieuwe onderwijs- en onderzoekscentrum van de faculteit Science and Engineering van de Ri »

Vandaag is het Campus Day, georganiseerd door Smart WorkPlace in samenwerking met partners Aestate, AT Osborne, Royal HaskoningDHV en Twynstra »

Na een eerdere samenwerking met Matrix Innovation Center die een prachtig resultaat opleverde in de vorm van »

The second school year in the new Minkema College started in the first week of September. »

Ector Hoogstad Architecten has been selected as the designer for the restoration of building BG 5 in the heart of Amsterdam. »