Headquarters Dutch police The Hague

Pressroom seen from the atrium

Ector Hoogstad Architects has transformed De Artillerie, an office complex on the Nieuwe Uitleg in The Hague built in a historicising style in the 1990s, into the new police headquarters. “De Artillerie is a relatively new building, many features of which are still usable,” said Joost Ector, director of the Rotterdam-based architectural practice. “It has an interesting structure with a spatial quality that was completely neglected in the original design. Thanks to a number of substantial interventions it has been transformed into a pleasantly spacious, light and airy building with just the right atmosphere for a police headquarters.”

The previous 25 police forces in the Netherlands were merged into a single organisation with ten regional units under one single Chief of Police on 1 January 2013. This new organisation needed accommodation that was as flexible as possible, to give it room to develop. The core of the building containing specialised functions such as the press room, National Briefing Room, meeting and conference rooms and foyers is surrounded by peripheral office space with team offices, individual offices and six hundred hot-desking worksites. Glass interior walls provide openness and daylight throughout the depth of the building, while a subtle print on the glass ensures privacy. The high degree of transparency mean that people can find and meet one another easily.

At the beginning of the renovation process, the design team made a careful strategic assessment of which elements of De Artillerie could appropriately be reused, both from an economic perspective and with regard to sustainability and aesthetics. The elements that were retained included toilet blocks, kitchens, certain parts of technical installations and cable ducts. “Waste could be reduced to a minimum by not simply stripping the building but investigating in detail which elements had residual value that could be integrated into the design. This helped us to comply very effectively with the client’s ambitious sustainability and budgetary requirements,” Joost Ector went on.

The police attach a great deal of importance to future-proofing the building. This meant that close attention had to be paid to flexibility and adaptability. The careful combination of hot-desking worksites, individual offices and meeting spaces means that departments can grow or shrink easily. We also gave a lot of attention to sustainability. Improving the effectiveness of the partially reused installations (for example by introducing new control systems) has made the building much more energy-efficient. The materials used were also selected on the basis of minimal environmental impact, while the atrium has been provided with a four-story plant wall for a pleasant and healthy interior environment.

The choice of materials and colours is balanced and timeless. “The colour scheme used throughout the building is almost entirely based on the traditional Dutch police colours, blue and gold. This keeps the interior recognisable, but allows for variation,” explained Joost Ector. The interior concept is based on a tripartite division as regards the use of colours and materials. Firstly, there are the office areas in light to middle grey augmented with shades of blue. Spaces used for public functions feature wooden or metal accents. Finally, the palette for the specialised spaces was made somewhat heavier by the use of bronze and stone tints in combination with glass and steel.

The integrated design process – from structural interventions up to and including the installation of moveable furniture – was completed in an unusually short time thanks to clear choices and well-defined assumptions. Ector Hoogstad Architects was responsible for overall engineering for both architecture and interior work at the request of the client. The design team was complemented by the subcontractors Deerns (technical installations), IMd Consulting Engineers (structural work) and IGG (construction costs). The project was put out to tender on the basis of a detailed preliminary design; this approach saved time and helped to integrate implementation expertise into the design. The design process started in the autumn of 2013. The project was put out to tender the same year, and was completed in early 2015.

You are here

On the campus of Eindhoven University of Technology, Ector Hoogstad Architecten has transformed the historic W-hal, one of the oldest buildings on the site, into a modern, new main building accommo »

Recycling is a big issue in the Netherlands today. »

The 3.000 m2 building houses the vehicle stalls, changing rooms, workshops, training rooms and offices of the local- and regional fire brigade and the Red Cross. »

The former head office of Van Ommeren, situated along the Euromast Park and the Maas river, was made up of low-rise and a tower. »

From the start, Lelystad town hall was spacious and accessible and, with its low energy consumption, a forerunner in sustainability. »

Whist designing the newbuild for the Melanchthon College, we discovered the unique architectural qualities of the existing building. »

Multi-functional use was the most important aspect of the urban design for Spijkenisse town centre, by Jan Hoogstad. »

Rotterdam

Pop venue The Noble Bro’s in Leiden has won the Popular Choice Award as part of the prestigious »

Ector Hoogstad Architects has transformed De Artillerie, an office complex on the Nieuwe Uitleg in The Hague into the new police headquarters. »

For the Royal Auris Group we designed an audiological center and their main office. Construction started recently. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Visiting address 
Hofplein 20, 24th floor, 
3032 AC, Rotterdam
The Netherlands

Postal address 

Postbus 818
3000 AV Rotterdam
The Netherlands

T +31 (0)10 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »