Theater aan de Parade Den Bosch

The new theater of Den Bosch will be a proud, festive and inviting building. The design fits the Parade Square. The format is simple: a brick building containing the stage tower of the large theatre and the smaller Parade theatre. The brickwork is rich in texture and color similar to the ocher and gray hues of the sandstone from which the ship of the St. John’s Cathedral was built. In this way the cathedral and the theater refer to each other. Here and there are golden glazed bricks in the facade to give the theatre a festive sparkle. Semi- translucent glass ensures that the flytowers fade in the air during daytime. In the evening they glow softly as lanterns. 

Visitors go to the theater for a fantastic experience, an impressive and funny show, a business networking event, just for a drink or to party with a few thousand other visitors. Theater aan de Parade is inviting, the whole building is accessible for the disabled and the grand café and foyer are a natural extension of the square. Everywhere nice connections between inside and outside are created. Passersby can catch a look behind the scenes: from the street one can look onto the stage. Large windows also provide natural light and views. On the first floor one can sit outside and enjoy the view of the Parade Square from the large balcony.

Through the main entrance visitors enter the foyer which is flanked by the Café in the Parade. The foyer can be assigned as desired, for big and small events. A big theatrical staircase to the first floor can also be used as an additional stage for small performances or lectures prior to the performance. On each floor there is a lobby that can change along with the halls in a large party room. The oak floors are robust and low maintenance, the walls feature oak -paneled walls and the ceilings provide a colorful atmosphere and identity.

For a theatrical atmosphere both theatres have dark wood walls, red plush chairs and gold accents. The main theater is compact and has perfect acoustics. There is room for nearly 1,000 visitors and the audience sits close to the stage. The side balconies create an embracing gesture to make the artist feel welcome. The smaller Parade theatre has over 400 seats that can be removed. Much of the sliding walls can move and merge the hall with the surrounding foyers. Therefore, the hall is suitable for all kinds of events; from chamber music to pop concert, information fair or dinner dance and of course the heavily celebrated local Carnival.

The design also considers the artists and staff of the theater. Changing rooms and offices are on different levels. The artists have a beautiful foyer on the third floor with plenty of daylight and a rooftop terrace. Lots of greenery around the terraces ensures privacy from neighbors. In the changing rooms and offices are small loggias and roof terraces for even more light. All the backstage areas are clearly and logically arranged. Many facility rooms are hidden in the basement. The logistics are organized entirely underground. Materials and goods are moved with lifts to the right place. Even the truck loading dock is located in the basement. This liberates Parade Square.

You are here

A real student city has a flourishing pop scene, and Leiden is no exception. »

This multifunctional music and theatre centre - comprising three halls, office spaces, studios and classrooms - accommodates a variety of users.
»

On a corner directly across from the station in the heart of Hengelo is located the eye-catching white cylinder of the Rabo Theatre, the Hengelo Municipal Theatre. »

The immediate vicinity of the combined accommodation for the AVRO, KRO and NCRV created a number of stringent preconditions. »

In Jan Hoogstad’s 1993 masterplan for the future of De Doelen, a new development site was created. In the end this was to be the site for the new college of music and dance, now Codarts. »

Following a series of urban-design studies centred on the Weena thoroughfare and the Kruisplein, Jan Hoogstad was asked in the early 1990s, by De Doelen (1966) to research the potential for a futur »

Rotterdam

Recently Ector Hoogstad Architecten participated in a competition for Het Nieuwe Speelhuis in Helmond. »

The high word is out: the construction of the Theater aan de Parade in Den Bosch is designed by Ector Hoogstad Architecten either UNStudio. »

Contact

Ector Hoogstad Architecten

Visiting address 
Hofplein 20, 24e verdieping, 3032 AC, Rotterdam
The Netherlands

Postal address 

Postbus 818
3000 AV Rotterdam
The Netherlands

T +31 (0)10 440 21 21
E info@ectorhoogstad.com »