Researching heavens and earth
Afbeelding
Detail of facade at SRON

SRON Headquarters, Leiden

It was quite an honour to be chosen to design the new headquarters of the Netherlands Institute for Space Research, better known as SRON. It meant our third commission by NWO, following our work on DIFFER at TU Eindhoven Campus and ARCNL in Matrix VII at the Amsterdam Science Park. It was especially exciting as we’d be designing for people involved in pioneering and fundamental space research. What discoveries await us beyond Earth’s orbit?

Afbeelding
SRON at dusk

Project details
Client: SRON
Architect: Ector Hoogstad Architects
Location: Leiden BioScience Park, Leiden
Contractor: MedicomZes
Building physics, vibration-proofing and acoustics: Peutz
Structural engineer: Pieters Bouwtechniek
Building services design: Deerns
Operation and maintenance: GBM Advies
BIM management: Brink Group
Construction management: Aronsohn Management
Photography: Marcel van der Burg, Petra Appelhof

Afbeelding
SRON atrium

Cross-fertilization
SRON pursues research in four areas: astrophysics, exoplanets, Earth and technology, which it does through two disciplines, instrument science and engineering. The move to Leiden Bio Science Park (LBSP) was thus strategic, in that it would provide proximity to Leiden University, Delft University of Technology and neighbouring organisations in the business community. This would not only enable working more closely with these partners, but would also increase the chances of cross-fertilization of ideas, knowledge regarding the origins and evolution of the universe and the future of the Earth’s climate.     

The new building accommodates several state-of-the-art laboratories and workshops for SRON to design and build essential sensors for satellites. These include low-vibration cleanrooms and cryogenic testing areas with electromagnetic shielding. The building also accommodates workshops, offices and meeting rooms.

Afbeelding
SRON receptie

Stacked worlds
Given the modestly sized plot, we created a fairly compact design that stacks the four familiar worlds of the institute one atop the other. Clear glass walls on the ground floor allow passer’s by to observe SRON’s activities and makes the institute more accessible and welcoming to its neighbours at LBSP. This floor is also distinguished by the wide use of natural materials, particularly hydrothermally treated wood. The first floor, comprising a single volume behind blank walls coated in a sprayed-on stucco finish, is for storage and building services equipment. Next are three floors of offices, laboratories and meeting rooms, shaded from the elements by dynamic facades of aluminium and glass that maximize incident light and minimize unwanted heat gain during the day. The composition is topped off with an abstract looking, double-height layer with building installations, wrapped in black aluminium sandwich panels and topped with solar panels.

Afbeelding
SRON outside building
Afbeelding
SRON staircase - Petra Appelhof

Visual engagement
Entering the building delivers you straight into the experience centre, where you are introduced to what goes on at SRON. From here, you go straight up to the mezzanine and proceed to the foyer and conference area in the western section of the building. The route is a model of visual engagement that winds its way through the atrium, the spatial and social heart of the building. The first floor of the atrium provides a visual connection between the various offices and laboratories. The atrium also fills the building with natural light and establishes visibility across floors and between employees. Suspended here are scale models of satellites from past projects.

The design incorporates themes relevant to the institute - such as the relationship between mass and space and travel through unknown worlds - in combination with tangible elements of the products and processes of space research. The concept of infinity, for instance, is conveyed thorough the use of mirrored walls and an extended skylight that directs the gaze towards the heavens. The relationship with the Earth is expressed through the use of wood, expansive views of indoor and outdoor vegetation, and the vast space at the heart of the building which emphasises human presence.

Afbeelding
SRON werkplaats

Ecologically sound
The building was awarded a BREEAM Excellent rating for its sustainable values, among which are carbon emissions reduction and ecological value and biodiversity protection. Its energy demands are minimised by its compact form and solar-orientation-dependent facades. Its life span has been maximised by the high degree of flexibility built into its layout, with all operational areas, including laboratories and offices, lending themselves to expansion, subdivision or alternative use with little effort. Interiors are defined by the wide use of natural materials and indoor landscaping. Parametrically designed sunshades in the façade facilitate unobstructed views of the surroundings and help make for a pleasant atmosphere inside the building during the daytime. Last but not least, nesting boxes and bird feeding stations installed in and around the building lend it significant ecological value.   

Afbeelding
SRON plattegrond 01
Afbeelding
SRON plint
Externe video URL
Other projects you might like