Architectuur voor de energie van morgen
Afbeelding
Differ 5 - Petra Appelhof

DIFFER, Eindhoven

DIFFER, het Dutch Institute For Fundamental Energy Research, is een wetenschappelijk instituut dat fundamenteel onderzoek verricht naar de mogelijkheden van kernfusie en solar fuels als toekomstige bronnen van schone energie. Belangrijk werk in het kader van de verduurzaming van onze energiebehoefte dus. Toen het besloot om vanuit Nieuwegein naar de campus van de Technische Universiteit Eindhoven te verhuizen, werd EHA geselecteerd voor het ontwerpen van een nieuw onderkomen.

Afbeelding
Differ 7 - Petra Appelhof

Projectgegevens
Naam: DIFFER
Oprachtgever: NOW
Location: Eindhoven
Oplevering: 2015
Architect: Ector Hoogstad Architecten
Constructie: IMD Raadgevende Ingenieurs
Bouwfysica: Peutz
Kostendeskundige: IGG
Installaties: Deerns
Aannemer: Dura Vermeer
Fotografie: Petra Appelhof, Norbert van Onna

Afbeelding
Differ 6 - Petra Appelhof

Wetenschap voor de toekomst
DIFFER is een van de onderzoeksinstituten van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) In nauwe samenwerking met de academische wereld en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan ‘Science for Future Energy’. Daarom was een plek op de TU/e campus, letterlijk tussen de universiteitsgebouwen en toekomstige bedrijfsgebouwen in, ideaal.

Het oude gebouw in Nieuwegein voldeed om allerlei redenen niet meer aan de huidige standaarden, maar een van de grootste wensen voor de nieuwbouw was het vergroten van de interactie tussen medewerkers onderling. DIFFER wilde graag een transparant gebouw waar medewerkers zich thuis voelen en studenten van de TUE welkom zijn. Uiteraard moeten de onderzoeken naar kernfusie-energie ondertussen wel probleemloos door kunnen lopen.

Zorgvuldige inpassing
Het nieuwe gebouw is zorgvuldig in de omgeving ingepast, waarbij de logistieke routes rekening houden met de omliggende bomenrijen, die behouden en verlengd zijn. Door de transparante plintgevel verbindt het gebouw zich visueel met de omliggende campus en is het onderzoek dat binnen gebeurt zichtbaar voor de buitenwereld. De drie meter hoge glasgevels op de verdiepingen verbinden alle binnenruimten visueel met de omliggende lindebomen.

Een high-tech hart
De opzet van het ontwerp is eenvoudig. Centraal liggen twee grote experimenteerhallen, waarvan er een de indrukwekkend plasmagenerator Magnum PSI bevat. Eromheen bevindt zich een drielaagse ring van kantoren en ondersteunende ruimten. Tussen de hallen en in het verlengde van een van de belangrijkste zichtassen op het campusterrein zijn gemeenschappelijke functies zoals vergaderen, eten en ontspannen gesitueerd. Voor DIFFER is het stimuleren van ontmoeting tussen medewerkers onderling en met bezoekers van het grootste belang. Daarom zijn de verdiepingen onderling op allerlei plaatsen verbonden door trappen en vides die allen uitkomen in het sociale hart van het gebouw.

Afbeelding
Differ 8 - Petra Appelhof
Afbeelding
Differ 4 - Petra Appelhof
Ector Hoogstad heeft het geweldig gedaan. Het DIFFER gebouw is transparant en ziet er prachtig uit. Het is echt een plek geworden waar uitmuntend onderzoek wordt gedaan en waar ruime gelegenheid is voor ontmoeten en verbinden.
Dr. Wim R. Koppers, instituutsmanager DIFFER
Afbeelding
Differ 1 - Petra Appelhof

Functionele idylle
Het gebouw presenteert zich als een paviljoen in het landschap. De vormgeving en materialisatie zijn zowel hedendaags als een knipoog naar het historische architectonische idioom van TU/e. Door de hoge glaspartijen en de doorgaande horizontale (micro-)betonnen gevelbanden is een geslaagde combinatie bereikt van zwaarte en transparantie. Ook binnen mist dat zijn doel niet. Overal staat het interieur in het teken van overvloedig licht en uitbundig groen als verwezenlijking van de campusgedachte: een synthese van wetenschap en idylle.

BREEAM excellent
Zoals verwacht mag worden van hét instituut op het gebied van duurzame energie is op alle fronten aandacht besteed aan duurzaamheid. Het meest zichtbaar is dat in de lange oost- en westgevels van het gebouw, waar een gevel is ontworpen die opwarming door de zon voorkomt en tegelijk daglichttoetreding en uitzicht optimaliseert. Dit wordt bereikt door een zaagtandprofiel, waardoor de gevel maar gedeeltelijk van zonwering hoeft te worden voorzien. Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn bijvoorbeeld de toepassing van driedubbel isolatieglas en fotovoltaïsche cellen op het dak. Het ontwerp heeft een BREEAM Excellent certificaat behaald, waarvoor een zogeheten "bespoke-procedure" is doorlopen.

DIFFER is een duurzaam, functioneel en gezond onderzoeksgebouw dat in 2015 genomineerd werd voor de Dirk Roosenburgprijs.

Afbeelding
Differ 12 - Norbert van Onna
Afbeelding
Differ 8 - Norbert van Onna