Een speeltuin voor ingenieurs
Afbeelding
IMd 6 -  Petra Appelhof

IMd Hoofdkantoor, Rotterdam

IMd had één duidelijke ambitie: het meest avontuurlijke ingenieursbureau van Nederland worden. Daar hoorde een passende omgeving bij; weg uit het dertien-in-een-dozijn kantoorgebouw langs de snelweg en op zoek naar iets unieks, een onconventionele werkplek als creatieve broedplaats én visitekaartje. Die vonden ze aan de Piekstraat in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord: een oude staalfabriek met uitzicht over de Maas. EHA werd, als terugkerende samenwerkingspartner, gevraagd om een duurzaam en economisch transformatieontwerp te maken. Het resultaat werd een speeltuin voor ingenieurs en een hit in de architectuurpers.

Afbeelding
IMd 1 -  Petra Appelhof

Projectgegevens:
Project: IMd Kantoor
Locatie: Rotterdam
Opdrachtgever: IMd Raadgevende Ingenieurs
Ontwerp: Ector Hoogstad Architecten
Oplevering: Zomer 2011
Aannemer: De Combi, Den Haag
Ontwerp installaties: Unica, Bodegraven
Structural consultant: IMd Raadgevende Ingenieurs
Bouwfysisch adviseur : LBP Sight, Nieuwegein
Electrische installaties: Unica, Bodegraven
Fotografie: Petra Appelhof

 

Rauw karakter
De indrukwekkende staalconstructie vormt de basis voor het ontwerp. De grote uitdaging daarbij was om werkplekken te maken met een comfortabel binnenklimaat, zonder het oorspronkelijke gebouw te hoeven na-isoleren. Dat zou ten koste gaan van het industriële karakter en onbetaalbaar zijn. We kozen we voor een eenvoudige maar doeltreffende oplossing: een reeks energiezuinige nieuwe paviljoens ín het oude gebouw dat op deze manier zijn rauwe karakter kon behouden.

Twee nieuwe paviljoens met individuele werkplekken staan als het ware met hun rug tegen de blinde kopgevels en ‘kijken’ terug naar de open ruimte in het hart van de hal. Grote glazen puien in de langsgevels zorgen voor extra daglicht en bieden een wijdse blik op de rivier. Verspreid in de ruimte zijn kleinere paviljoens met vergaderzalen geplaatst.

Afbeelding
IMd 2 -  Petra Appelhof
Deze inspirerende werkomgeving was essentieel om te kunnen worden wie we nu zijn.
Remco Wiltjer, partner IMd
Afbeelding
IMd 4 -  Petra Appelhof

Visuele en ruimtelijke effecten
De hoogte van de hal stond een extra verdieping toe; loopbruggen en terrassen op dit niveau verbinden alle paviljoens aan elkaar en zorgen ervoor dat je kunt werken, vergaderen of gewoon even kletsen tussen de stalen spanten en oude kraanbanen. Meerdere trappen verbinden de begane grond en de verdieping; die bij de entree is uitgewerkt tot tribunetrap voor gebruik bij lezingen en presentaties. De transformatie heeft de ruimte complexer en uitdagender gemaakt; er is een nieuwe dimensie ontstaan, met nieuwe zichtlijnen en perspectieven.

Het gebouw is energetisch slim en in hoge mate circulair. Dat begint bij het integrale hergebruik van het bestaande gebouw en uit zich ook in de eenvoud van de gedane ingrepen. De stalen draagconstructies zijn extreem licht zodat de bestaande vloer alle toevoegingen zonder versterking kan dragen. Ruw steigerhout en recyclebare kunststof beplating zijn gebruikt als vloer- en wandafwerking. De transparantie van de wanden zorgt voor mooie visuele effecten, zowel bij invallend zonlicht als ’s avonds wanneer de van binnenuit verlichte paviljoens gloeien als lampions. Dit dromerige beeld contrasteert mooi met het verweerde staal en de grove betonvloer.

Geprint paviljoen
Het gebouw krijgt er binnenkort een nieuw element bij. Op een van de kraanbanen wordt een nieuw paviljoen toegevoegd met daarin werkplekken voor de directie. Met behulp van parametrische ontwerpsoftware is een paviljoen ontworpen dat in 3D geprint wordt uit recyclebaar PET-materiaal. Door zijn paraboloïde vorm combineert de kunststof schaalconstructie grote sterkte-eigenschappen met een minimaal gebruik van materiaal. Het levert een zelfdragende, lichtgewicht én lichtdoorlatende constructie op.

Was de Piekstraat ten tijde van de transformatie nog een onontdekt stukje Rotterdam – straks staat het pand van IMd tussen nieuwe woontorens. Zal het pand zich daartussen weten handhaven als onorthodox werkgebouw of krijgt ook deze plek weer een nieuwe bestemming?  Wie weet, maar voorlopig is deze oude fabriek weer springlevend.

 

Afbeelding
IMd 11 -  eha
Dit is een gebouw dat een vernieuwing in zich draagt die je elders nauwelijks ziet, en daarom een bron van inspiratie vormt voor de toekomst. Een gebouw waarvan je zin krijgt om te werken. Kek en chic tegelijk, verzorgd tot in de kleinste details.
Juryrapport BNA Gebouw van het Jaar
Afbeelding
IMd 8 -  Petra Appelhof
Afbeelding
IMd Pavilion
Afbeelding
IMd 12 -  tekeningen eha
Afbeelding
IMd 13 -  tekeningen eha
Afbeelding
IMd 9 -  Petra Appelhof