De nieuwe huiskamer van de TU/e
Afbeelding
Metaforum 4

MetaForum, Eindhoven University of Technology

EHA transformeerde de historische W-hal van de Technische Universiteit Eindhoven tot een modern nieuw hoofdgebouw met universiteitsbibliotheek, onderwijszalen, horeca, servicebalies, kantoren en heel veel studieplekken. Op, of eigenlijk boven de hal is nieuwbouw voor de faculteit Wiskunde en Informatica gerealiseerd. Metaforum werd direct omarmd als de nieuwe huiskamer van de universiteit. Het gebouw won de Gulden Feniks voor de beste transformatie en is zelfs aangewezen als Rijksmonument.

Afbeelding
Metaforum 16 - Petra Appelhof

Projectgegevens:
Opdrachtgever: TU Eindhoven, Dienst huisvesting
Adres: Eindhoven
Ontwerp: Ector Hoogstad Architecten
Oplevering juli: 2012
Adviseur opdrachtgever en bouwdirectie: HEVO
Adviseur constructies: ABT
Adviseur installaties en bouwfysica: Nelissen Ingenieursbureau
Bouwkundig aannemer: Hurks Bouw Zuid
E- W- en S-installaties: Imtech Building Services
Aannemer gevelrenovatie: Oskomera Projecten
Fotografie: Petra Appelhof en Bart van Overbeeke

Afbeelding
Metaforum 3

De W-hal (Werktuigbouwkundehal), een van de eerste gebouwen op de campus, werd in de vijftiger jaren ontworpen door architect Jacques Choisy als een flexibele ‘overdekte hectare’ voor machines en experimenten. Iconisch werd het slim geconstrueerde ‘damborddak’ van hoge en lage delen, afgewisseld met glasstroken. Samen met de transparante gevel zorgen die voor overvloedig daglicht in het interieur.

In de eenentwintigste eeuw koos de universiteit voor verdichting van de campus rondom een centrale groene ruimte. De W-hal ligt van oudsher centraal op de campus en in het loopbruggensysteem dat de TU/e kenmerkt. Die sleutelpositie is benut om het gebouw, dat vanwege digitalisering zijn oorspronkelijke gedateerde functie inmiddels had verloren, te herontwikkelen tot een centrale cluster van studentenvoorzieningen.

 

Dit is een prima transformatie! Als het overal zo zou kunnen met mijn gebouwen, was ik helemaal gerustgesteld.
Jacques Choisy, architect oorspronkelijke W-hal

De oorspronkelijke W-hal is met eenvoudige materialen op een zeer ingenieuze manier ontworpen en biedt een indrukwekkende ruimtelijkheid. Op die kwaliteiten is ook het nieuwe ontwerp gebaseerd. Met niet veel meer dan hout en stalen golfplaten is een spectaculaire ruimte gecreëerd met vides en verrassende doorkijkjes. Toch vraagt het gebouw niet om aandacht voor zichzelf, maar licht het de mensen uit die het gebruiken. Overal zie je studenten en medewerkers studeren, flaneren, koffie drinken en met elkaar praten.

De zuidzijde van de hal, die overlapt met de nieuwe ‘groene loper’, is opengewerkt tot overdekt evenementenplein, waar de TU/e-gemeenschap veelvuldig presentaties, feesten en concerten organiseert. Het vormde de inspiratiebron voor de naam MetaForum, die bij een interne prijsvraag als winnaar uit de bus kwam. De noordzijde bevat alle kantoren. Het middendeel is getransformeerd tot bibliotheek, mediatheek, studielandschap en servicepunt. Alles in open verbinding met elkaar en toegankelijke vanaf de eerste verdieping, die dankzij bestaande en nieuwe loopbruggen blijft functioneren als het belangrijkste kruispunt van de TU/e.

Afbeelding
Metaforum 7
Afbeelding
Metaforum 9 - Petra Appelhof
Afbeelding
Metaforum 15 - Petra Appelhof
Afbeelding
Metaforum 12 - Bart van Overbeeke

Nu zelfs met een derde dimensie. Een trap met panoramische uitzicht over de bibliotheek leidt naar de nieuwbouw voor W&I. In tegenovergestelde richting daal je af in de bibliotheek, die uitgebreid werd met een nieuw(!) souterrain. Alle routes, zichtlijnen en functies samen maken MetaForum tot dé ontmoetingsplek van de campus. En dat was precies de bedoeling: ontmoeting en uitwisseling zijn essentieel voor de synergie waar een effectief en succesvol kennis-ecosysteem om draait.

Het nieuwe Wiskunde & Informatica wordt boven de hal uitgetild door twintig slanke stalen kolommen die de historische constructie nergens raken. Dit nieuwe bouwdeel heeft een verrassend ruim centraal atrium, waarin de trappenroute wordt vervolgd. Ook hier dragen trappen bij aan ontmoeting, beweging en zichtbaarheid. Overal zijn plekken die uitnodigen tot een praatje, een kop koffie of zelfs een wetenschappelijke discussie. De flexibele gebouwstructuur maakt zowel de huidige traditionele indeling als open werkplekconcepten mogelijk.

Alles klopt aan het nieuwe hoofdgebouw van de TU Eindhoven. En dat is een geweldige prestatie.
Kirsten Hannema, De Volkskrant

De hal werd gerestaureerd en tegelijk verduurzaamd. In de stalen kozijnprofielen van de monumentale gevels is nieuw hoogwaardig geïsoleerd glas geplaatst met behulp van een innovatief, speciaal voor dit project ontwikkeld kliksysteem. Het oorspronkelijke ranke beeld is daarbij volledig bewaard gebleven, terwijl de isolatiewaarde niet onderdoet voor die van een volledig nieuwe gevel.

 

Afbeelding
Metaforum 10 - Petra Appelhof
Afbeelding
Metaforum 13 - tekening EHA
Afbeelding
Metaforum 14 - tekening EHA
Externe video URL
Afbeelding
Metaforum 11 - Bart van Overbeeke