When start-ups become scale-ups
Afbeelding
NEXT facade

NEXT Delft, Delft

Op de TU Delft Campus staan al enige jaren twee gebouwen van Yes! Delft speciaal bestemd voor start-ups die zijn ontstaan in het kennisecosysteem rondom de Technische Universiteit Delft. Het is voor Nederland, en helemaal voor de regio Delft, van essentieel belang om veelbelovende spin-offs passende ruimte te kunnen blijven bieden; ze vormen tenslotte de economie van morgen. EHA ontwierp daarom in opdracht van Stone 22 en eigenaar ASR Dutch Science Park Fund het nieuwe accelerator-gebouw NEXT. Hier kunnen scale-ups terecht voor kantoorruimte, voor het testen van nieuwe technieken en het ontwikkelen van protypen. En zeker zo belangrijk: waar technisch toptalent van binnen én van buiten NEXT elkaar kan ontmoeten voor het uitwisselen van kennis en inspiratie.

Afbeelding
NEXT geheel

Projectdetails

Naam NEXT Delft
Opdrachtgever Stone22
Eigenaar ASR Dutch Science Park Fund
Locatie Delft Campus South
Status Delivered 2022 (Phase 1)

Credits

Architect Ector Hoogstad Architecten
Bouwkostenmanagement IGG Building Economics
Constructie IMd Consulting Engineers
Installaties, bouwfysica en brandveiligheid Nieman Raadgevende Ingenieurs
Interieur ontwerp EHA in samenwerking met Up Architects

Fotografie Marcel van der Burg

Afbeelding
NEXT atrium

Het gebouw ligt op de hoek van de Molengraaffsingel en Huismansingel zal uiteindelijk uit ca. 20.000m2 vloeroppervlak bestaan De recent afgeronde eerste fase beslaat net iets meer dan de helft van dit metrage. De nieuwbouw bestaat uit vier bouwlagen, waarvan de begane grond extra hoogte biedt voor de maker space, ruimtes waarin op kleine schaal nieuwe producten kunnen worden geproduceerd en waar wordt geëxperimenteerd met innovatieve technologie. De eerste verdieping kan naar behoefte worden gebruikt als maker space of kantoorruimte, de bovenste twee hebben een volledige kantoorbestemming.

Het sociale hart van het gebouw is het centraal gelegen atrium waarin plaats is voor informele werkplekken en exposities, en dat toegang geeft tot een auditorium en vergadercentrum. Blikvanger in het atrium is de houten kapconstructie, ingevuld met een zeer transparant luchtkussendak. De vele bomen en planten in het atrium dragen samen met de houten afwerkingen bij aan een gezond en aangenaam werkklimaat en maken de informele werk- en overlegplekken in het atrium extra aantrekkelijk. Het atrium wordt daarmee een plek van informele ontmoeting: dit is waar de bewoners zich samen vormen tot de NEXT-gemeenschap.

Afbeelding
NEXT entrance
Afbeelding
NEXT new 2
Afbeelding
NEXT Kantine

In de gemeenschappelijke ruimten zijn hoogwaardige faciliteiten voor overleg, presentaties en aanlandwerkplekken. De uitstraling ervan past precies bij groeiende tech-ondernemingen: warm en verwelkomend maar met een eigenwijs randje eraan. Voldoende ‘volwassen’ om belangrijke investeerders (en concurrenten) te imponeren, maar niet zonder een twist. Creatieve gebruikers worden uitgedaagd om het gebouw, en met name de tribunetrap, actief te gebruiken als podium of showcase voor hun producten en activiteiten.

 Aan de zonnige zuidzijde van het gebouw bevindt zich openbaar toegankelijke horeca, community space en een aantrekkelijk in het groen en aan het water gelegen terras. Ongetwijfeld wordt dit een belangrijke nieuwe ontmoetingsplek voor de hele campus, een ambitie die NEXT ook zeker heeft: de horeca is openbaar toegankelijk en ook voor geïnteresseerden van buiten is het mogelijk om vergaderfaciliteiten per dagdeel te huren. In de eerste maanden sinds de ingebruikname is de toeloop overweldigend geweest.

Het exterieur is een speelse maar intrigerende ontmoeting van hightech en eenvoud. De plint van het gebouw is vrijwel volledig transparant, waarbij houten gevelbekleding en kozijnstijlen zorgen voor een natuurlijke aansluiting op het omringende landschap. Erboven bevinden zich doorgaande glasstroken, afgewisseld met metalen gevelbekleding met een subtiele diagonale belijning. Deze speelt een dubbelrol als borstwering en zonweringslamel, met een karakteristiek reliëf als resultaat. Het gebouw past daarmee uitstekend in de architectonische traditie van de Delftse campus. Voor Ector Hoogstad Architecten is dit het derde gebouw op het terrein, na de nieuwbouw voor de faculteit Technische Natuurkunde en PULSE, het nieuwe onderwijscentrum van de TU Delft. Inmiddels is verderop, eveneens in opdracht van de universiteit, ook de nieuwbouw voor Physics in ontwikkeling.

Mede dankzij het oriëntatie-afhankelijke gevelontwerp, waarbij opwarming door zoninstraling wordt voorkomen met behoud van uitzicht en daglichttoetreding, wordt NEXT Delft een bijzonder duurzaam gebouw, dat bij oplevering een BREEAM Excellent certificaat zal krijgen.

Afbeelding
NEXT green
Afbeelding
NEXT trap
Afbeelding
NEXT Lobby
Afbeelding
NEXT facade
Externe video URL