Voor veilig vliegen
Afbeelding
Polaris 01

Polaris, Schiphol Oost

De veilige en efficiënte afhandeling van het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim is de verantwoordelijkheid van Luchtverkeersleiding Nederland, afgekort LVNL. Vanuit hun hoofkwartier op Schiphol houden intensief getrainde luchtverkeersleiders contact met piloten en begeleiden zij de vliegtuigen richting hun bestemming.

Afbeelding
Polaris Control centre

Projectdetails

Naam Polaris, LVNL
Opdrachtgever LVNL
Locatie Schiphol Oost
Status Opgeleverd 2020

Credits

Architect Ector Hoogstad Architecten 
Constructief ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs
 

Fotografie Petra Appelhof

Vanwege een noodzakelijke grootschalige renovatie van de bestaande operations-zaal en vanuit de wens om voor trainingsdoeleinden en in noodsituaties over een tweede zaal te kunnen beschikken, werd tegenover het bestaande gebouw een nieuw radar- en trainingscentrum gerealiseerd. Dit gebouw, Polaris genaamd, is met een 35 meter lange loopbrug over de weg met het bestaande verbonden. Het gebouw huisvest een operationele zaal waar een nieuw luchtverkeersleidingssysteem wordt opgebouwd, trainingsruimten, kantoren en ruimtes met verschillende technische installaties.

Kantoren en trainingsruimtes zijn aan de zuidzijde van het gebouw gesitueerd en kijken uit op het bestaande LVNL- hoofdkwartier. Deze zuidgevel is volledige transparant en is voorzien van gezeefdrukte glazen lamellen, waarvan de vorm is ontleend aan de doorsnede van een vliegtuigvleugel. Deze voorkomen opwarming en een teveel aan daglicht in het interieur.

Afbeelding
Polaris 07 outside

De gevels van de operations-zaal, die gesitueerd is aan de noordzijde van Polaris, zijn bekleed met reflecterende glaspanelen die de veranderlijke Hollandse lucht weerspiegelen. Zowel de noordoost- als de noordwesthoek van het gebouw zijn schuin afgesneden om vanuit de ruimtes een blik naar boven te hebben.

De loopbrug tussen het bestaande gebouw en Polaris is meer dan een oversteek. De extra brede brug is nadrukkelijk ontworpen en ingericht als een ontmoetingsplek met een aantrekkingskracht op de gebruikers van beide gebouwen. De bijzondere ‘netkous-constructie’ van de brug geeft de ruimte een onmiskenbaar eigen karakter.

Afbeelding
Polaris office
Afbeelding
Polaris 08 outside