Bouwen aan een hechte gemeenschap
Afbeelding
Technasium seen from Bovenbuurtweg

Het Streek Lyceum, Ede

Ector Hoogstad Architecten tekende met Atelier van Berlo voor het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw voor Het Streek Lyceum in Ede. Deze Frisse School voor mavo, havo, vwo en gymnasium wordt de thuisbasis voor 1.500 leerlingen en medewerkers. Tijdens het ontwerpproces is nauw samengewerkt met zowel de leerlingen als de medewerkers van de school. Ons ontwerp is dan ook gebaseerd op hun wens om van Het Streek een nóg hechtere gemeenschap te maken. Want als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel hoe essentieel het is - met name voor jongeren - om elkaar in het echt te kunnen ontmoeten, om zo van elkaar te leren en kennisuitwisseling toegankelijker te maken.

Afbeelding
Het Streek 02 Zuidgevel

Projectgegevens
Opdrachtgever: CSG Het Streek
Locatie: Ede
Start bouw: 2023
Oplevering 2024
Architect: Ector Hoogstad Architects & Atelier van Berlo
Bouwmanagement: ICS
Bouwkostenadviseur: Multical
Installatietechniek, bouwfysica en brandveiligheid: Sijperda Hardy
Bouwkundig ingenieur: IMD Consulting Engineers
Landshapsarchitect: Copijn
Aannemer: tbc
Installateur: tbc

Afbeelding
Het Streek parkeerplaats
Afbeelding
Technasium seen from Bovenbuurtweg

Verbinding
Het sociale en ruimtelijke hart van het gebouw wordt gevormd door de multifunctionele aula, die onder meer gebruikt kan worden als theater, voor schoolfeesten en kerkdiensten. De grote glazen façade biedt zicht op de groen ingerichte buitenruimte, en nodigt ouders, buren en zakelijke partners uit om binnen te komen en onderdeel van de gemeenschap te worden. De ruime sportfaciliteiten, zowel binnen als buiten, stimuleren een gezonde levensstijl en dragen bij aan het gemeenschapsgevoel.

The Technasium
Het Streek Lyceum krijgt reliëfrijke gevels van metselwerk en hout, die het gebouw een rustig en verzorgd uiterlijk geven. Het belang dat Het Streek hecht aan techniekonderwijs hebben we vertaald in een herkenbaar volume voor het Technasium. Dit transparante bouwdeel steekt vooruit en springt in het oog door de toepassing van champagnekleurig geanodiseerd aluminium. Het Technasium rust op één van de groene heuvels die karakteristiek zijn voor het ontwerp van landschap om het gebouw. De poort die op deze manier gecreëerd is, vormt de toegang tot de ‘wereld van Het Streek’.

Afbeelding
Het Streek Aula
Afbeelding
Het Streek Vanaf PdHooghstraat

Gezond gebouw
Het nieuwe gebouw wordt meer dan een mooie en functionele school, het wordt ook een uitgesproken duurzaam gebouw. Door de compacte vorm en de slim geoptimaliseerde gevel, die opwarming minimaliseert, vraagt het gasloze gebouw heel weinig energie. Er wordt alleen gebruikt gemaakt van materialen met een lage milieu-impact, zoals hout en ‘droog gestapelde’ bakstenen. Ook worden in de nieuwbouw en bij de inrichting van het omliggende landschap materialen gebruikt die afkomstig zijn van het oude gesloopte schoolgebouw. Het gebouw is klimaatadaptief en ecologisch ondersteunend, met onder meer een groene buitenruimte voor wateropslag en nieuw geplant groen in de patio. Als gezonde Frisse School met veel daglicht, CO2 gestuurde ventilatie en uitzicht op groen, draag het gebouw bij aan de gezondheid van de leerlingen en medewerkers.   

Afbeelding
Het Streek parkeerplaats