Een beursvloer voor kennis
Afbeelding
Mindlabs interior 01

MindLabs, Tilburg

Een prachtige oude spoorwegkathedraal in de Tilburgse Spoorzone is getransformeerd tot MindLabs, een kenniscentrum rondom digitale technologie. Hier zoeken onderwijsinstellingen, bedrijven en startups elkaar op als wederzijdse inspiratiebron rondom onderwerpen als artificial intelligence, robotics, avatars, serious gaming, virtual reality, language technology en serious gaming. De historische Hal 70 kreeg in dit ecosysteem een nieuw leven als beursvloer voor kennis. Met MindLabs schept Tilburg veelbelovende randvoorwaarden voor toekomstige economische dynamiek.

Afbeelding
Mindlabs interior 02

Projectgegevens
Opdrachtgever: Tilburg Municipality and Fontys University
MindLabs partners: Fontys University, ROC Tilburg, Tilburg University, DPG Media and Zwijsen Publishing House 
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2022

Meer informatie

Architect: Ector Hoogstad Architecten
Bouwkundig ingenieur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Installatietechniek: Nelissen Ingenieursbureau
Bouwfysica en brandveiligheid: Nelissen Ingenieursbureau
Aannemer: Ballast Nedam Zuid (architectural) and BINX (Building Services)
Bouwmanagement: BTB

Externe video URL
Met MindLabs hebben we een prachtig project te pakken. We gooien er ook onderwijs, kennisinstellingen en jonge bedrijven mee in de mix. Zo’n ontwikkeling is waardevol voor ons. Het werkt inspirerend en als een soort katalysator voor de rest van de stad.
Bas van der Pol, wethouder Tilburg

Verbindende disciplines
Onze tijd gaat over kennis; het delen van bestaande kennis, het ontwikkelen van nieuwe en het zoeken naar innovatieve toepassingsmogelijkheden. Samenwerking en interdisciplinaire kruisbestuiving staan daarbij centraal. Als onderwijspartners hebben zich daarom ROC Midden-Brabant, Fontys Hogeschool Journalistiek en Tilburg University bij MindLabs aangesloten. Vanuit het bedrijfsleven zijn dat DPG media (voorheen De Persgroep), Uitgeverij Zwijsen en een groeiende reeks interessante start-ups.

  Dat vraagt om een omgeving die mensen verbindt, om elkaar te inspireren, te prikkelen en te verleiden tot creativiteit. Niet voor niets luidt het motto van MindLabs: “Where Minds, Media and Technologies Meet”. De participanten krijgen gedeeltelijk een eigen domein, maar waar mogelijk delen ze faciliteiten zoals – heel belangrijk – een gezamenlijke hart. Deze rol wordt voor Hal 70, met zijn zware, robuuste staalskelet zeker zo mooi als de naastgelegen LocHal. Deze ruimte is de centrale ‘signature space’ van MindLabs; een foyer met open werkplekken en horeca, die in een handomdraai geschikt te maken is voor evenementen, tentoonstellingen of een leuk feest. Het zuidelijke deel van de hal vormt een luifel boven een sfeervol voorplein, dat gebruikt kan worden voor buitenmanifestaties.

Afbeelding
Mindlabs exterior 01

Omloop met werkplekken
Een centrale trappartij in de hal - tevens ontworpen als ‘sprekersbalkon’ voor de hal – leidt via een echte debat-arena naar een omloop met werkplekken op de eerste verdieping. Rondom de hal liggen gemeenschappelijke voorzieningen zoals glazen onderzoek-labs, studio’s, vergaderfaciliteiten, mediatheek en een restaurant (met een verbinding binnendoor naar de LocHal). Voor een groot deel zijn deze functies ondergebracht in de oorspronkelijke flankerende laagbouw, waarvan we de karaktervolle verweerde baksteengevels hebben gerestaureerd.

Ten oosten van Hal 70 staat een nieuw bouwdeel met vijf verdiepingen voor onderwijsruimten en kantoren. De vloeren zijn zeer flexibel indeelbaar om te anticiperen op allerlei vormen van toekomstig gebruik. Om die reden is ook gekozen voor een royale verdiepingshoogte. Trappartijen en transparantie zorgen op de onderste verdiepingen voor maximale zichtrelaties met de hal. Ook de nieuwbouwvleugel gaat deels schuil achter een historische baksteengevel. Van de nieuwe gevels sluit het ontwerp aan bij het omringende erfgoed.

Afbeelding
Mindlabs patio

Oriëntatieafhankelijk ontwerp
Met het oog op klimaatbeheersing zijn de nieuwe gevels oriëntatieafhankelijk ontworpen. De zuidgevel heeft horizontale overstekken gekregen en in de oost- en westgevel zijn verticale lamellen geïntegreerd. Zo blijven de gevels transparant – veel licht en uitzicht dus – terwijl opwarming door directe zoninstraling wordt voorkomen. Daarnaast zijn er actieve energiemaatregelen getroffen, zoals warmte-koudeopslag en energieopwekking door middel van zonnepanelen. Dat maakt het totale project – nieuw én bestaand – bijzonder energie-efficiënt. Daarnaast maken het hergebruik van de historische hal en de materiaalkeuze voor de nieuwbouw en het interieur dit project in hoge mate circulair.

Een van de succesfactoren voor een goed kennislandschap is karakter. MindLabs combineert hedendaagse gebruiksvriendelijkheid, comfort, flexibiliteit en duurzaamheid met de bijzondere toegevoegde waarde van cultureel erfgoed. In de unieke sfeer van een monumentale decor werken studenten en professionals bij MindLabs aan de technologie van morgen. De Spoorzone van Tilburg is een icoon rijker.

Afbeelding
Mindlabs interior 01