De beste plek van de stad
Afbeelding
Westerlaantoren 04

Westerlaantoren, Rotterdam

Nadat in 1999 VOPAK ontstond uit Pakhoed en Van Ommeren, werd het pand van Van Ommeren, prachtig gelegen aan de Westerlaan in Rotterdam, de beoogde locatie voor het nieuwe hoofdkantoor. Wel was het complex veel te groot en bovendien dringend aan vernieuwing toe. Dat bood uitstekende mogelijkheden voor herontwikkeling tot een combinatie van kantoren én appartementen.

Afbeelding
Westerlaantoren 05

Projectdetails

Naam Westerlaantoren
Opdrachtgever Vopak
Locatie Rotterdam
Status Opgeleverd

Prijzen & Nominaties Nominatie FIABCI National Prix d'Excellence 2013

Credits

Architect Ector Hoogstad Architecten
Aannemer Dura Vermeer
Advies bouwfysica, brandveiligheid en wind Mobius Consult
Constructief advies Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
Installatieadvies DWA
 

Fotografie Petra Appelhof

Als eerste werd de laagbouwvleugel op de hoek van de Westerlaan en de Westerkade aangepakt. Op de bestaande kelderverdieping werd binnen de hoogte van het bestaande gebouw een nieuwe vleugel met een extra zesde bouwlaag gerealiseerd. De bovenste verdiepingen worden door Vopak gebruikt als hoofdkwartier. Als een van de eerste projecten maakt dit gebouw gebruik van de relatief constante temperatuur van het rivierwater voor zeer duurzame verwarming en koeling.

Om te voorzien in voldoende parkeergelegenheid bestond de tweede fase van het project uit een ondergrondse parkeergarage aan de overzijde van de Westerlaan, onder het park. Een gevoelig proces, want het door landschapsarchitect Zocher ontworpen park heeft de status van Rijksmonument.

Na een complex maar succesvol uitvoeringstraject (met duikers, onderwaterbeton en aan- en afvoer van bouwmaterialen via de Maas) is het park nu groter dan voorheen en wijzen alleen drie bijzondere glazen paviljoens op de aanwezigheid van een ondergrondse garage voor niet minder dan … auto’s.

Afbeelding
Westerlaantoren view across the road
Afbeelding
Westerlaantoren 04

De voormalige kantoortoren werd volledig gestript. De constructieve overcapaciteit van het skelet (te danken aan een helikopterplatform, dat volgens de overlevering alleen bij de opening van het gebouw is gebruikt) is gebruikt om het gebouw door middel van een stalen constructie te verhogen met nog eens vijf extra verdiepingen. Helemaal bovenaan verbergt een met koper beklede koepel allee noodzakelijke (onderhouds-)installaties. De zwart-witte keramische gevels geven het gebouw een herkenbaar uiterlijk, dat prachtig samenwerkt met het groen van het naastgelegen park.

Ruwweg de onderste helft van het gebouw kreeg opnieuw een kantoorfunctie, terwijl op de bovenste verdiepingen prachtige hoge appartementen werden gerealiseerd. De overgang is goed herkenbaar aan de toevoeging van een stalen frame met daarin royale ‘dubbelhoge’ balkons. Met hun uitzicht over zowel de stad, de rivier en het park behoren deze woningen nog altijd tot de meest gewilde van heel Rotterdam.

Afbeelding
Westerlaantoren harbor view
Other projects you might like